Het RIVM-CvB en de Regionale Centra herzien de contracteringsprocedure voor echocentra voor het SEO in Nederland om de kwaliteit en uniformiteit van prenatale echoscopie te waarborgen. Vanaf 1 juli 2025 wordt de open-house procedure gesloten, waardoor voorlopig geen nieuwe contracten met echocentra worden aangegaan.
Het laatste nieuws.
Controleer regelmatig of de locaties waar jouw zwangeren de NIPT laten afnemen nog operationeel zijn, per 1 april stopt locatie Isala Heerde (Wapenveld) met NIPT-afname.
Controleer en werk je privé-mailadres in Peridos bij om de jaarlijkse terugkoppeling van de normaantallen tijdig te ontvangen.
In het najaar 2025 start er weer een opleiding ETSEO-echoscopist.
Tijdens de komende feestdagen zijn de NIPT-laboratoria gesloten en nemen geen monsters in ontvangst, waardoor bloedafnameorganisaties mogelijk op bepaalde dagen geen NIPT afnemen.
NIPT-uitslagen met uitslagcode 2, 3 of 4 (trisomie 21, 18 en 13) zijn nu in Peridos gemarkeerd met 'let op' en bevatten de geboortedatum van de zwangere voor betere identificatie.
De huidige bijscholingsronde voor counseling prenatale screening loopt tot eind 2026 en blijft ondanks het vervallen van het deelregister counseling ongewijzigd. De punten die je behaalt voor counseling prenatale screening tellen mee voor je totale puntenaantal in het Kwaliteitsregister Verloskundigen.
In december informeerden we je dat Amsterdam UMC (in opdracht van het RIVM-CvB en de Regionale Centra) een onderzoek is gestart om een goede indruk te krijgen van de counseling in Nederland. Meedoen? Er zijn nog enkele plekken vrij.
Zwangeren die kiezen voor de NIPT zonder nevenbevindingen (t/m 31 maart) kunnen tot 14 april bloed laten prikken. Zorg ervoor dat niet-Nederlandstalige zwangeren goed geïnformeerd zijn over deze deadline.
De webshop voor foldermateriaal over prenatale screening verhuist deze week naar een nieuw platform en is tijdelijk niet bereikbaar. Vanaf 21 maart kun je weer bestellen, maar vergeet niet een nieuw account aan te maken!
De webpagina's op www.pns.nl over de NIPT en SEO voor professionals zijn per 1 maart jl. vernieuwd met als doel de kwaliteitseisen en richtlijnen beter vindbaar te maken.
In januari is de nieuwe ronde van de kwaliteitstoets counseling prenatale screening 2025-2027 van start gegaan. Deze ronde kent enkele wijzigingen ten opzichte van de vorige keer. Lees hier wat je kunt verwachten.
Na de oproep in november 2024 aan echocentra om mee te doen aan een verkenning naar de inzet van AI bij het TTSEO zijn er 4 echocentra geselecteerd. Het RIVM-CvB en de Regionale Centra voeren de verkenning uit in samenwerking met een universitaire onderzoeksgroep van het ErasmusMC, ook het LRCB is hier bij betrokken.
Per 1 april verandert de NIPT. Om alle counselors en verloskundigen hier goed op voor te bereiden, ontvangen counselingspraktijken in de week van 3 februari een startpakket en vindt er op dinsdag 11 februari een webinar plaats.
In januari zijn de professionalsmonitor 2023 en de monitor 2023 Screeningsprogramma de NIPT en het SEO gepubliceerd. Het doel van dit rapport is de voortgang van het programma voor prenatale screening te evalueren. Deze monitors zijn uitgevoerd door IQ-health in opdracht van het RIVM-CvB.
De vergunning voor het ETSEO in het kader van de IMITAS-studie was al verlengd tot 1 juli 2026. Besluitvorming over al dan niet structureel aanbieden van het ETSEO zal echter niet voor die tijd gerealiseerd zijn. Het ministerie van VWS heeft deze periode nu verlengd tot 1 januari 2027.
In opdracht van het RIVM-Centrum voor Bevolkingsonderzoek en de Regionale Centra is Amsterdam UMC een onderzoek gestart om een goede indruk te krijgen van de counseling in Nederland. De uitkomsten van dit project kunnen waardevolle inzichten opleveren voor de bijscholing en toekomstig beleid op het gebied van counseling. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar voor deelname.
Om ervoor te zorgen dat zwangeren de juiste uitslag ontvangen, wordt het zowel bij een niet-afwijkende uitslag als een afwijkende uitslag voor down-, edwards- en patausyndroom verplicht de NIPT-uitslagbrief te versturen. Hiermee sluiten we ook aan op de werkwijze van andere bevolkingsonderzoeken.
Voor het aanvragen van de NIPT is een definitieve à terme datum (ATD) vereist. Denk erom als de ATD na de aanvraag wordt gewijzigd, kan de vanaf-datum van de NIPT-aanvraag niet meer kloppen.
Verloskundig zorgverleners kennen de zwangeren het beste en zorgen voor de begeleiding gedurende de hele zwangerschap. Counseling over prenatale screening helpt zwangeren goed geïnformeerde keuzes te maken. In Nederland gelden kwaliteitseisen voor de counseling over prenatale screening. De totstandkoming en de inhoud van de eisen leeft onder zorgverleners. Daarom vinden we het belangrijk de plek van de counseling binnen de prenatale screening nog eens toe te lichten.
Helaas zijn de tarieven voor de counseling, ETSEO en TTSEO nog niet vastgesteld door het ministerie van VWS.
Het “Kwaliteitsjaarverslag RC's & CLBPS 2023” is gepubliceerd op de website van de CLBPS en ook een beknopte publieksversie.
Het RIVM-CvB en de Regionale Centra zijn een verkenning gestart naar de inzet van AI-software ter ondersteuning van de uitvoering van het TTSEO. Heeft jouw echocentrum interesse? Meld je dan aan.
Bij de uitvoering van het TTSEO zijn soms grote verschillen zichtbaar tussen echocentra in de uitkomsten van het SEO en verwijzingen voor GUO2. De Regionale Centra en het RIVM-CvB vinden de grote verschillen in de kwaliteit van het TTSEO onwenselijk. De Werkgroep Kwaliteit SEO, waarin naast het RIVM-CvB en RC ook de beroepsgroepen zijn vertegenwoordigd, heeft geconstateerd dat door deze ontwikkelingen de kwaliteit van het SEO in de toekomst niet goed te borgen is. Zij vindt daarom dat aanvullende kwaliteitseisen nodig zijn.
De positief voorspellende waarde (PVW) van de NIPT voor edwardssyndroom is aangepast naar 75%. Eerder was dit 90%. Als counselor hanteer je vanaf nu de nieuwe positief voorspellende waarde van de NIPT voor edwardssyndroom.
Wanneer in het eerste trimester bekend is dat een zwangere een indicatie heeft voor verloskundige zorg in de tweede of derde lijn, dan wordt zij niet gecounseld in de eerste lijn.
Dinsdag 19 november jl. vond het landelijk webinar prenatale screening plaats. De webinar is terug te kijken (m.u.v. de casuïstiek).
Om jou als gebruiker van Peridos beter te ondersteunen, zijn er voor diverse handelingen instructievideo's gemaakt.
Voor de casusselectie van de ETSEO-beeldbeoordeling zal er vanaf 13 november a.s. een aanpassing plaats vinden. Het criterium ‘ingevulde NT-meting’ komt te vervallen.
Het Landelijk Referentiecentrum Bevolkingsonderzoek (LRCB) toetst voor de Regionale Centra de kwaliteit van de echoapparatuur. Informeer daarom het Regionaal Centrum én het LRCB altijd over de aanschaf, vervanging of afschrijving van een echoapparaat.
Ben (of ken) jij een gedreven functioneel beheerder die blij wordt van het ondersteunen van gebruikers en oog heeft voor verbeteringen van het systeem en de processen? De Coöperatie Landelijk Beheer Prenatale Screening (CLBPS) in Utrecht is op zoek naar een Functioneel beheerder.
De NIPT-laboratoria hebben geconcludeerd dat de extra gegevens, die sinds de NIPT in het screeningsprogramma is opgenomen, enorm waardevol zijn.
De spiegelrapportages 2023 zijn beschikbaar in Peridos. Voor elk type verrichting (counseling, ETSEO en TTSEO) is een rapport beschikbaar.
In het voorjaar 2025 is weer een mogelijkheid tot het volgen van de opleiding tot eerste trimester SEO-echoscopist.
Recent hebben de onderzoekers van de IMITAS-studie de eerste resultaten gepubliceerd van het onderzoek naar het ETSEO. In dit bericht vind je de link, een opsomming van de belangrijkste conclusies en de vervolgstappen.
Tijdens de feestdagen zijn er beperkingen in de bloedafname voor de NIPT. In deze periode zullen op bepaalde dagen geen bloedafname NIPT mogelijk zijn.
De tarieven prenatale screening 2025 zijn nog niet bekend, waarschijnlijk worden de tarieven in november bekend gemaakt.
Dinsdag 15 oktober is het bureau SPSNN de gehele dag niet bereikbaar.
Eerder is gecommuniceerd dat er dit jaar drie regiobijeenkomsten georganiseerd gaan worden. Inmiddels is de eerste bijeenkomst alweer achter de rug. Na evaluatie van de eerste bijeenkomst is besloten om het aantal bijeenkomsten in de regio aan te passen. In plaats van de oorspronkelijke drie bijeenkomsten, worden er dit jaar twee bijeenkomsten georganiseerd.
Vanaf 1 april 2025 wordt de NIPT standaard een bloedonderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom én naar andere grote chromosoomafwijkingen. Zwangeren kunnen vanaf dan niet meer kiezen voor een NIPT met of zonder nevenbevindingen. Tijdens het landelijke webinar op 19 november zal hiervoor aandacht zijn. Tevens is er een verplichte bijscholing in het voorjaar 2025. De details over deze bijscholing volgen later.
In opdracht van het RIVM-CvB en de Regionale Centra heeft IQ Health van het Radboudumc het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het TTSEO in relatie tot praktijkvariatie. De belangrijkste conclusie is dat er bij de uitvoering van het TTSEO soms grote verschillen zijn tussen echocentra.
De komende vijf jaar lijkt er bij de uitvoering van het SEO in Nederland géén tekort aan capaciteit te verwachten. Dat is de conclusie van het onderzoek naar Capaciteit onder SEO-echoscopisten dat afgelopen jaar gedaan is door de CLBPS, de Regionale Centra en het RIVM-CvB.
Het verrichten van een vaginale echo is een voorbehouden handeling in de zin van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Een echoscopist mag een vaginale echo verrichten in opdracht van een zelfstandig bevoegde opdrachtgever.
Maak altijd een nieuwe labaanvraag NIPT aan voor een nieuwe bloedafname. Ook wanneer de uitslag aangeeft dat er opnieuw bloed afgenomen moet worden, moet je hier altijd een nieuwe aanvraag voor aanmaken. Wanneer opnieuw een bloedafname plaatsvindt met hetzelfde formulier is de kans groot dat het ergens in het proces misgaat.
Als de gegevens op de NIPT-aanvraag niet overeenkomen met de informatie die bij de bloedafnameorganisatie (BAO) bekend is, kan dit leiden tot problemen bij de verwerking van de NIPT.
Heb je een NIPT aangevraagd en ben je benieuwd waarom de uitslag er nog niet is of heb je een andere vraag over de status van de aanvraag? Stel deze vragen bij de helpdesk Peridos en niet bij het NIPT-laboratorium.
In opdracht van het RIVM-CvB en de Regionale Centra zullen onderzoekers van het Amsterdam UMC audio-opnames van counselingsgesprekken analyseren om zo een goede indruk te krijgen van de counseling in Nederland. Op basis van de uitkomsten van dit project worden mogelijk aanbevelingen gedaan voor ontwikkeling en aanpassing van de huidige bijscholing.
Per 1 januari 2025 gaan de Regionale Centra de counseling voor prenatale screening uitbetalen. Deze wijziging is het gevolg van een besluit van het ministerie van VWS in 2017 om de prenatale screening niet meer te vergoeden vanuit de zorgverzekering, maar vanuit de Rijksbegroting. In dit webinar geven we een overzicht van alle praktische informatie over de nieuwe manier van financieren van de counseling.
De uitleg op pns.nl over het verbod op geslachtsbepaling bij het eerste trimester SEO is aangepast omdat de oude tekst vragen op riep. Het beleid is niet veranderd.
De nieuwe folder De NIPT, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho combineert de twee losse folders over de NIPT en de SEO's. Door de vormgeving is duidelijk onderscheid gemaakt tussen de NIPT en de echo-onderzoeken. Zwangeren kunnen dus gemakkelijk de gewenste informatie vinden.
Als verloskundige praktijk of echopraktijk is het van groot belang om een nieuwe locatie, bijvoorbeeld bij verhuizing of uitbreiding van de praktijk, te melden bij de Stichting Prenatale Screening Noord Nederland (SPSNN). Dit zorgt ervoor dat alle zwangere vrouwen in de regio toegang hebben tot de juiste prenatale zorg.
Op 9 april organiseerden de Regionale Centra en de Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening (CLBPS) een echo casuïstiekbespreking als landelijk webinar. Tijdens deze bijscholing presenteerde Ruben van Engen van het Landelijk expertisecentrum voor bevolkingsonderzoek (LRCB) de eerste bevindingen bij het kwaliteitssysteem van de echoapparatuur. De presentatie is terug te kijken.
In september is er de mogelijkheid tot het volgen van de TTSEO-opleiding bij Fontys in Eindhoven of UMC Utrecht. Hiervoor zijn er nog een aantal plekken beschikbaar.
In het najaar is weer een mogelijkheid tot het volgen van de opleiding tot eerste trimester SEO-echoscopist. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de opleiding zijn: een kwaliteitsovereenkomst voor het tweede trimester SEO, een voldoende kwaliteitsbeoordeling van de TTSEO-beelden en minimaal 500 TTSEO’s verricht vóór de start van de opleiding.
Het is relevant om te weten dat altijd een geprint(!) aanvraagformulier voor de bloedafname voor NIPT moet worden meegegeven aan de zwangere. Let daarbij op dat de juiste, meest recente aanvraag wordt geprint.
Per 1 april zijn er bij de Bloedafnameorganisaties (BAO's) weer wat wijzigingen. Er zijn nieuwe locaties voor bloedafname NIPT en er zijn locaties die hiermee zijn gestopt.
De volgende basiscursus counselen over prenatale screening staat gepland voor vrijdag 13 september 2024 in Vinkeveen
Voor zwangeren zonder BSN kan er op dit moment nog geen counselingsgesprek worden geregistreerd in Peridos. De Regionale Centra gaan de counselingsgesprekken vanaf 1-1-2025 uitbetalen. Tegen die tijd is het wel mogelijk om counselingsgesprekken zonder BSN in Peridos te registreren. Hierover volgt op een later moment meer informatie.
In Peridos verzamelen we gegevens van de screeningsonderzoeken die uitgevoerd worden en hun uitslag. Helaas worden uitkomsten van de zwangerschappen niet geregistreerd in Peridos, waardoor het succes van het screeningsprogramma onbekend blijft. Onderzoekers van Eurocat Noord Nederland, een registratie van kinderen met aangeboren afwijkingen, koppelden gegevens van Peridos over de periode 2011-2020 aan hun database. Op basis van deze gekoppelde dataset kon de sensitiviteit van de NIPT en de TTSEO onderzocht worden. De resultaten van deze studie benadrukken het belang van het systematisch verzamelen van uitkomstgegevens voor heel Nederland.
In de Monitor 2022 van het screeningsprogramma voor NIPT en SEO worden gegevens gepresenteerd over het jaar 2022. Deze monitor is uitgevoerd door IQ Health in opdracht van het RIVM-CvB.
In mei komt de Raad van Advies (RvA) van de SPSNN weer bijeen. Mocht je de Raad van Advies nog punten mee willen geven voor het overleg in mei, neem dan contact op met één van de leden. En er is momenteel een vacature voor lid van de Raad van Advies, als counselor.
Naast de privacyverklaring voor zwangeren is er nu ook een privacyverklaring voor zorgverleners, deze zijn te vinden op Peridos.nl. Met deze privacyverklaringen voldoen we aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Het is van groot belang dat een zwangere die bloed wil laten afnemen voor de NIPT, altijd het geprinte aanvraagformulier bij zich heeft. Zonder dit formulier kan de aanvraag niet gekoppeld worden en kan er geen bloed worden afgenomen.
Om te faciliteren dat er binnen de prenatale screening wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, is de bewaartermijn van het overgebleven bloedplasma (en de bijbehorende gegevens) na de NIPT per 1 april 2024 verlengd van 3 naar 8 jaar.
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 900 kinderen geboren die tijdens de zwangerschap besmet zijn geraakt met het Cytomegalovirus (CMV). Ongeveer 180 van hen ondervinden blijvende consequenties. Hoewel er momenteel geen screening op CMV tijdens de zwangerschap plaatsvindt, tonen recente buitenlandse studies veelbelovende resultaten voor het verminderen van CMV-overdracht van moeder naar kind. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar behandeling en de betekenis van CMV-DNA in NIPT-data.
Bloedafnameorganisaties (BAO’s) ontvangen regelmatig feedback over hun prestaties. Dit kan leiden tot sluiting van bloedafnamelocaties voor de NIPT-test. Daarnaast kunnen BAO’s ook verzoeken indienen om nieuwe afnamelocaties te openen. Het is belangrijk voor counselors om te controleren of de BAO’s en bijbehorende locaties nog steeds operationeel zijn en correct worden vermeld op de NIPT-aanvraag.
De website voor pns.nl/professionals/NIPT-SEO gaat binnenkort veranderen. Momenteel zijn de kwaliteitseisen en het draaiboek alleen als pdf beschikbaar, deze worden binnenkort geïntegreerd in de tekst op de website om de vindbaarheid van informatie te vergroten. Alleen het professionals deel van de website wordt aangepast, het deel voor zwangere vrouwen blijft ongewijzigd
Op 9 april organiseerden de Regionale Centra en de Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening (CLBPS) een echo casuïstiekbespreking als landelijk webinar. Dit webinar is herhaald op 11 april. In totaal namen 909 mensen deel.
In 2024 organiseren we drie regionale bijeenkomsten, één in regio Drenthe/Overijssel, één in regio Friesland en één in regio Groningen. De onderwerpen zijn vergelijkbaar, dus je hoeft niet bij elke bijeenkomst aanwezig te zijn. Kies gewoon de bijeenkomst die in de buurt is en/of het beste bij je schema past.
De tijd die nodig is voor het verwerken van een NIPT-aanvraag varieert doorgaans van enkele minuten tot ca 12 minuten, afhankelijk van het gebruikte verwijsplatform. Als een zwangere direct na het indienen van de NIPT-aanvraag bloed wil laten afnemen, kan het voorkomen dat de aanvraag nog niet is ontvangen door de bloedafnameorganisatie. In dat geval moet de zwangere mogelijk even wachten tot het bericht bij de bloedafnameorganisatie is aangekomen.
Als de keuze bij de NIPT voor wel of geen nevenbevindingen gewijzigd moet worden, dan kan je dit veelal zelf via het aanpassen van de aanvraag. De aanvraag hoef je niet in te trekken. Je hebt twee opties vanuit bronsysteem of in Peridos.
De NIPT-laboratoria zijn gesloten op tweede paasdag, hemelvaartsdag en tweede pinksterdag. Dit heeft consequenties voor de bloedafname NIPT. Wil je er bij de verwijzing/advisering van zwangeren rekening mee houden dat bloedafname een aantal dagen voor deze feestdagen beperkt mogelijk is.
Bij een aanvraag voor de NIPT is het van groot belang dat de zwangere het formulier meekrijgt met de juiste Peridoscode. En attendeer de zwangere op de belangrijke informatie op het aanvraagformulier, zoals het meenemen van een identificatiebewijs.
De huidige bijscholingscyclus (2022-2026) voor counselors prenatale screening is bijna halverwege. Wij attenderen je op de afspraken rondom de bijscholing.
Namens alle Nederlandse PND-centra willen we jullie attenderen op de PARVO-B19 epidemie die gaande is. PARVO-B19, oftewel de vijfde ziekte, is een virus dat anemie (bloedarmoede) bij de foetus kan geven. Hierdoor kan een hydrops foetalis ontstaan. Onbehandeld leidt dit vaak tot overlijden van de foetus.
Binnenkort verschijnt er een samengevoegde versie van de folders De NIPT en De 13 wekenecho en 20 wekenecho. Dit levert een enorme papierbesparing op. De huidige folders (versie 2023) zijn nog actueel. Je kunt je oude voorraad dus eerst opmaken.
De Regionale Centra en de Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening (CLBPS) organiseren op 9 april van 15.00 - 17.00 uur een echo casuïstiekbespreking als landelijk webinar.
Begeleid jij zwangeren met een lage SES? Dan herken je vast dat de counseling PNS voor deze groep flinke uitdagingen met zich meebrengt. Beperkte gezondheidsvaardigheden, een taalachterstand of stress hebben grote invloed op het begrijpen van informatie en vervolgens het maken van keuzes.
Mocht de NIPT niet gelukt zijn en de zwangere wil opnieuw de NIPT laten afnemen, zorg dan dat je een nieuwe aanvraag in Peridos doet en een nieuw aanvraagformulier meegeeft!
Begin november van vorig jaar kregen ongeveer 300 contactpersonen van echocentra een vragenlijst toegestuurd in het kader van het onderzoek naar de kwaliteit van het tweede trimester SEO in relatie tot praktijkvariatie. Meer dan 150 echocentra deden mee. Als het onderzoek is afgerond, worden de resultaten anoniem weergegeven in een onderzoeksrapport en een wetenschappelijk artikel.
De volgende basiscursus counselen over prenatale screening staat gepland voor vrijdag 22 maart 2024 in Vinkeveen.
Per januari 2024 zijn er enkele nieuwe bloedafnamelocaties bijgekomen. Ook zullen er in de komende periode enkele locaties sluiten. Het actuele overzicht is te vinden op Peridos.nl.
Het is belangrijk te controleren of de BSN van de zwangere in de aanvraag juist is (of leeg bij geen BSN), dit om te voorkomen dat een zwangere opnieuw bloed moet laten prikken.
In 2024 organiseren de Regionale Centra en de Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening (CLBPS) twee webinars. Op 9 april over casuïstiek en op 19 november een algemeen webinar.
Ook in 2024 is er een mogelijkheid tot het volgen van de opleiding tot eerste trimester SEO-echoscopist. Als je wilt deelnemen, meld je dan nu aan!
Op maandag 11 december vond onze jaarlijkse regiobijeenkomst plaats, dit keer bij Van der Valk-Hoogkerk. Tijdens deze avond stonden we stil bij de NIPT nevenbevindingen en het ETSEO.
Per 1 januari 2024 wordt ook het tweede trimester SEO (TTSEO) uitbetaald door de Regionale Centra voor Prenatale Screening. De uitbetaling van het tweede trimester SEO verloopt vrijwel gelijk aan die van het eerste trimester SEO. Wat zijn de belangrijkste verschillen?
In de kwaliteitsbeoordeling van het tweede trimester SEO is de toelichting bij de beoordeling van het laterale ventrikelsysteem aangepast.
Vanwege de implementatie van het kwaliteitssysteem voor echoapparatuur voert het Landelijk Referentie Centrum Bevolkingsonderzoek (LRCB) acceptatietesten uit bij alle echoapparaten die echocentra gebruiken voor de prenatale screening. Meld de aanschaf van nieuwe echoapparatuur altijd bij het RC en het LRCB.
Vanaf 1 januari 2024 betalen de Regionale Centra ook de TTSEO uit. In tegenstelling tot het ETSEO of de NIPT doet een counselor geen aanvraag voor een TTSEO in het bronsysteem of Peridos.
Een nevenbevinding kan veel psychologische impact hebben op zwangere vrouwen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat 85% van de zwangeren veel zorgen hadden na een nevenbevinding. De vrouwen met een foetale of placenta afwijking als origine voor de nevenbevinding waren ongeruster dan vrouwen met waarbij de nevenbevinding een maternale oorzaak had. Het onderzoek is uitgevoerd door Iris Bakkeren en collega’s in het kader van de TRIDENT-2 studie.
Let op, rondom de feestdagen kan er beperkt NIPT worden afgenomen. Wil je als counselor de zwangere hier goed over informeren!
Vraag een samenwerkingsovereenkomst of kwaliteitsovereenkomst op tijd aan. Houd rekening met ongeveer 4 weken voor het verwerken van de aanvraag. Verandert de personele bezetting? Geef dan de wijziging zo snel mogelijk door.