Algemene informatie
Elke zwangere krijgt de mogelijkheid om prenatale screening uit te laten voeren. Daarmee kunnen aanstaande ouders in een vroeg stadium achterhalen of hun kindje een chromosomale of structurele aangeboren afwijking heeft. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan kunnen zij voor verschillende opties kiezen.
Welke keuze ouders ook maken het is een lastige beslissing, waarbij er veel behoefte is aan informatie. Daarom begint de prenatale screening altijd met een voorlichtingsgesprek. Dat wordt counseling genoemd. Meestal wordt dit gesprek gevoerd met de verloskundige zorgverlener, een enkele keer met een medisch specialist. Aan het einde van het gesprek heeft de zwangere genoeg informatie om een weloverwogen keuze te maken om wel of niet deel te nemen aan de prenatale screening.
Jouw rol
Als counselor help jij aanstaande ouders om een weloverwogen keuze te maken: wel of geen prenatale screening? Je informeert hen over de verschillende screeningstesten en vraagt ze om alvast na te denken wat ze met een negatieve uitslag willen doen. Daarmee heb je als counselor een grote verantwoordelijkheid.
Voordat je aan de slag mag als counselor moet je een geldige kwaliteitsovereenkomst hebben. Die kun je pas aanvragen als je de basiscursus counseling hebt afgerond. Daarnaast heeft het RIVM landelijke kwaliteitseisen opgesteld waaraan de counseling moet voldoen. Bijvoorbeeld over de gespreksvoering, privacy en opleidingen.
Onze rol
Counselors
Jaarlijks bekijken we hoe je invulling geeft aan de kwaliteitsovereenkomst. Denk dan aan het aantal counselinggesprekken dat je hebt gevoerd en de bijscholing die je hebt gevolgd.
Counselingspraktijken
- Jaarlijks ontvangen jullie een terugkoppeling van de counselingwerkzaamheden (spiegelrapportage). In dit overzicht staat een vergelijking met voorgaande jaren en met regiogegevens.
- Sinds 1 januari 2025 wordt counseling gefinancierd vanuit de Rijksbegroting en de counselingsgesprekken uitbetaald via de Regionale Centra.
- Periodiek wordt door middel van een kwaliteitstoets counseling gekeken hoe jullie invulling geven aan de samenwerkingsovereenkomst. In 2025 is de nieuwe ronde gestart. Deze ronde gaat over o.a. de organisatie van counseling, de uitvoerende counselors en de aanlevering van gegevens.
Beschouw de feedbackmomenten als een kans om je werk en de praktijk nóg professioneler te maken. Er is bijna altijd wel iets dat beter kan.
Tarieven en declaraties
Het landelijke tarief voor een counselingsgesprek is €79,96 (2025).
Meer informatie over de tarieven en declaraties voor prenatale screening.