Scholing

Omdat er altijd wat te leren valt

Algemene informatie

Elke counselor moet op de hoogte zijn en blijven van het vakgebied. Dit betekent dat je een basiscursus counseling moet volgen en daarna regelmatig bij moet bijscholen. Bijscholing kan bestaan uit het volgen van e-learning, maken van toetsen of bijwonen van geaccrediteerde regiobijeenkomsten.

Basiscursus counseling

Om een zwangere te counselen moet je een erkende opleiding tot counselor prenatale screening hebben afgerond, daarna kun je een kwaliteitsovereenkomst aanvragen. Houdt er rekening mee dat het ongeveer 1 tot 2 weken kan duren voordat je aanvraag is verwerkt.

Alle opleiding(en) verloskunde in Nederland zijn erkend. Dus als je in Nederland bent afgestudeerd tot verloskundige, heb je de kennis die je nodig hebt om te counselen. Als je een kwaliteitsovereenkomst wilt aanvragen moet je de huidige e-learning hebben gevolgd (beschikbaar vanaf 1 maart 2023). Deze e-learning is onderdeel van de basisopleiding counseling (eendaags of geïntegreerd in de opleiding verloskunde).

Let op! Wanneer de oude e-learning is gevolgd dan is ook bewijs van deelname aan de NIPT-webinar (7 februari 2023) verplicht. Recent afgestudeerde verloskundigen die de oude e-learning hebben gedaan tijdens hun opleiding en de NIPT-webinar niet hebben gekeken, zullen de nieuwe e-learning moeten volgen voordat ze de kwaliteitsovereenkomst kunnen aanvragen.

Heb je geen opleiding verloskunde gevolgd maar wil je wel graag counselen? Dan kun je een eendaagse basiscursus counseling volgen. Dat kan bij het UMCU en het AMC/VUmc.

RIVM: Scholing counseling prenatale screening

Externe link

Bijscholing voor counselors

Om op de hoogte te blijven van het vakgebied is het belangrijk om regelmatig bij te scholen. Het RIVM-CvB stelt de eisen en de inhoud van de bijscholing vast.

Als counselor prenatale screening moet je sinds 2022 20 accreditatiepunten in vijf jaar halen voor dit onderwerp.

De 20 accreditatiepunten zijn als volgt verdeeld;

  • 4 accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van kennis
  • 4 punten voor de verplichte e-learning counseling prenatale screening
  • 8 accreditatie punten voor bijscholing op het gebied van vaardigheden
  • 4 accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van reflectie

Voor verloskundigen en gynaecologen zijn de twintig te behalen accreditatiepunten voor counseling prenatale screening onderdeel van totaal aantal van de 200 verplicht te behalen punten in vijf jaar.

Registreer je in het deelregister ‘counseling Prenatale Screening’ van de KNOV! Het voordeel van de registratie in het deelregister is dat alle bijscholingen automatisch naar Peridos worden gestuurd. Ben je niet geregistreerd, dan vragen we je bewijs van de gevolgde scholing aan ons op te sturen.

Bijscholingsaanbod

Het beschikbare en geaccrediteerde aanbod bijscholing counseling prenatale screening vind je op pe-online via deze stappen:

  • ga naar pe-online
  • ga naar de filter functie
  • bovenin selecteer je een van de opties: klassikaal/e-learning/MIO
  • selecteer een categorie (counseling prenatale screening-MIO/reflectie, counseling prenatale screening- e-learning met verplichte inhoud, counseling prenatale screening- kennis, counseling prenatale screening- vaardigheden)

Bijscholing counselors (pe-online)

Externe link
Heeft deze informatie geholpen? 3 mensen vonden dit nuttig
Wijziging contracteringsprocedure nieuwe echocentra

Het RIVM-CvB en de Regionale Centra herzien de contracteringsprocedure voor echocentra voor het SEO in Nederland om de kwaliteit en uniformiteit van prenatale echoscopie te waarborgen. Vanaf 1 juli 2025 wordt de open-house procedure gesloten, waardoor voorlopig geen nieuwe contracten met echocentra worden aangegaan.